6e Best of the West toernooi


Tweede prijs, gedeeld eerste

30 september 2017 speelde zich de eerste ronde af van de 6e editie van het Best of the West toernooi, georganiseerd door schaakvereniging Amsterdam West. Die dag maakte ik een wandeling van Sittard naar Spaubeek. Op een dag dat sommige wandelpaden veranderden in stromende beekjes. In oktober ontwikkelde mijn wandelvaardigheden zich zodanig, dat ik besloot te informeren of ik vanaf de tweede ronde mee mocht doen.

Ze zaten helemaal vol maar dat moest wel lukken, was de reactie. Zo kreeg ik zicht op nog 6 ronden schaken in hun clubgebouw op het terrein van de Bilderdijkpark in Amsterdam. Een locatie dat op een steenworp afstand ligt van waar mijn carrière op 2 juli 1984 bij Koningsveld Schnabel begon. Daar werd ik aangenomen vanwege HAVO met wiskunde. Dat ik het weekeinde voor het sollicitatiegesprek mijn eerste 80 kilometertocht voltooid had gaf de doorslag om geselecteerd te worden. Die eerste 80 werd met 11u36’48” meteen binnen 12 uur afgelegd. Een resultaat dat het speldje Kennedyvriend nr 109 opleverde.

Tweede ronde op 11 november

In de partij tegen Thijs Boon kwam ik met de witte formatie goed uit de opening en won materiaal. In een alles of niets poging zette Thijs een aanval op mijn koningsvleugel in. Er was een fase waarin ik die ene goede zet diende te vinden. Na voor die fase geslaagd te zijn kon de zwarte koning vlot mat gezet worden.

Bord 10

Paul Koks Thijs Boon
1 0

Derde ronde op 2 december

Ik mocht met de zwarte formatie aantreden tegen Henk van de Berg. Mijn moeder wilde persé mee die dag, waardoor ik niet alleen ging schaken maar ook een begeleidersrol had. Hierdoor zat ik niet goed in de partij, maar het zou allemaal goed komen. Nadat ik een stuk achter kwam koos Henk voor een plan dat voor hem niet zou werken. Zo stond ik enkele zetten later een stuk voor. En mijn moeder heeft het grandioos naar haar zin gehad. Volop meegedaan met de naborrel.

Bord 7

Henk van de Berg Paul Koks
0 1

Vierde ronde op 17 februari 2018

Op de tweede dag in mijn vierenvijftigste levensjaar mag ik met de witte formatie aantreden tegen David Spaan. In een Dame-Indisch kwam ik goed uit de opening, om vervolgens een plan te kiezen dat niet optimaal werkte en mij een pion kostte. Voorkomen dat een zwarte pion de overkant bereikt krijgt alle aandacht. In een fase ziet David de beslissende mogelijkheden niet, waarna ik een van mijn pionnen één zet eerder aan de overkant krijg dan een pion van de zwarte formatie. Met eeuwig schaak wordt de partij remise.

Bord 2

Paul Koks David Spaan
½ partij ½

Vijfde ronde op 24 maart

Die dag benut ik mijn tweede bye-mogelijkheid. Doordat ik toch ben gaan helpen bij een Long Distance Walk-evenement bij WS’78 in Klarenbeek. Daar was op gerekend. Met de taken verkeer regelen parkeren op vrijdag en zaterdag, twee verzorgingsposten gedurende de nacht en een controle post op de zaterdag vliegt zo’n evenement ook voorbij en is leuk om te doen.

Zesde ronde op 12 mei

Op de eerste dag van de week in de aanloop naar 12 mei was ik ontslagen. Uit het ziekenhuis. Het ziekenhuisverblijf werd omlijst door deelname aan twee rapidtoernooien. Op Koningsdag won ik met 6½ uit 7 mijn groep tijdens het Koningsdagtoernooi in Voorschoten. Hemelvaartsdag is de dag van het Louis Bloktoernooi, waar in zeskampgroepen gestreden wordt. In de openingsronde verlies ik met de witte stukken van Harrie Boom na een prachtige strijd in het Konings Indisch. Een tegenstander die ik op 16 juni in de slotronde zou gaan treffen. Zo maakte de indeling op 14 juni duidelijk.

Maar eerst mocht er met de zwarte stukken aangetreden worden tegen Willem Maarschalkerweerd. Vanuit zijn familie afkomstig uit een streek in Utrecht waar ik voor de atletiek veel vrijwillgersuren heb liggen. Zo werd deze partij voor mij ook een soort thuis-strijd. In een Siciliaanse Najdorf krijg ik het initiatief, waarmee ik twee verbonden centrumpionnen formeer die niet af te stoppen zijn.

Zondag 13 mei is er deelname aan een fantastische schaakdag, georganiseerd door schaakvereniging Wassenaar. ’s Avonds wordt duidelijk dat ik in het Best of the West toernooi gedeeld tweede sta en besef je dat je minstens gedeeld tweede bent, wanneer er op 16 juni gewonnen wordt. In de maand naar 16 juni toe wilde ik er voor zorgen zo optimaal mogelijk voor de dag te komen. Er werd ingeschreven voor de toernooien Open SHTV en PK van de Leidsche Schaakbond en zijn er in die periode ruim 40 rapidpartijen gespeeld.

Bord 2

Willem Maarschalkerweerd Paul Koks
0 partij 1

Slotronde op 16 juni

De organisatie heeft er alles aangedaan om de slotronde van een extra tintje finale-ronde te voorzien. Van anderen hoorde ik dat er vele mooie prijzen opgesteld stonden. Zelf wierp ik daar geen blik op. Niet letterlijk en niet figuurlijk. Waar je normaal met twee partijen op één tafel zit, hadden de twee topborden van beide groepen de luxe van één bord per tafel. Mijn strijd tegen Harrie Boom is gevoerd op bord 2, waardoor er een comfortabele speelruimte beschikbaar was.

Harrie wijkt op de derde zet af van onze partij in Zandvoort, waarmee hij uitnodigt voor een Grunfeld Indisch. Nadat beide partijen goed uit de opening zijn gekomen krijg ik de mogelijkheid om in korte tijd een pion te winnen en een gepasseerde vrijpion te creëren. Het doel: zo veel mogelijk stukken ruilen lukt. Waarna er een zwarte toren opgesloten wordt en de witte koning op zijn gemak het bord kan oversteken om assistentie te verlenen.

Nadat Harrie opgegeven heeft is duidelijk dat er op bord 1 remise gespeeld is en dat ik gedeeld eerste ben geworden met 5½ punten. Toch wel een bijzonder moment. Er schuift nog een derde persoon aan met 5½ punten, waarbij ik op basis van TPR tweede geworden ben in groep B van dit toernooi.

Bord 2

Paul Koks Harrie Boom
1 partij 0

verslag van schaakvereniging Amsterdam West

 

Advertentie

1 Comment

  1. Pingback: 9e Best of the West – 1e ronde: 2 uit 3 in de openingsronde – Haagse Schaakbond

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.